Vecka 18, Veckobrev ifrån Ledarnas ordförande Andreas Miller

9 MAJ 2022:

Hej,

Kvalitetsmässan i Göteborg är den återkommande mötesplatsen för chefer inom kommuner och regioner. Vi var där 2-4 maj med en monter i mässhallen, två seminarier och en poddinspelning.

Båda våra seminarier, som leddes av Ledarnas Anki Udd, var välbesökta. Det första "Chefer i välfärden med rätt att leda!" handlade om förutsättningarna för chefer, framförallt inom vård och omsorg. Seminariet började i Annika Tshibandas arbetsbeskrivning. Annika är enhetschef för psykiatriska akutmottagningen och Pava vid Skaraborgs sjukhus. Deltagarna fick skriva in ord i ett digitalt polling och presentationsverktyg hur de uppfattade uppdraget. Orden som dominerade var omöjligt, komplext, stressigt etc. Det blev en bra utgångspunkt för samtalet.

Göran Johnsson, tidigare utsedd av regeringen till nationell samordnare för kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre, poängterade betydelsen av att ge ledarskapet rätt förutsättningar. Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet betonade vikten av att ha en god relation med närmsta chef. Jag lyfte att politiken behöver fokusera på att skapa rätt förutsättningar för cheferna. Gör man det finns goda möjligheter till en bättre arbetsmiljö.

 

Det andra seminariet hade rubriken "Chefens utmaningar i det nya arbetslivet". Där de tre cheferna Seila Mujic, enhetschef omsorgsförvaltningen Alvesta kommun, Freja Lindahl, rektor Skara kommun, Stellan Ahlström, sjukhusdirektör Skaraborgs sjukhus gav sin bild av pandemin och vilka utmaningar de stod inför, men också vilka erfarenheter de tar med sig in i framtiden. Det blev tydligt att under pandemin att ledarskapet spelat stor roll cheferna har blivit mer förändringsbenägna, precis som våra egna rapporter visat.

 

Ny säsong av Miller möter "politiska" ledare
Den här veckan startar vi säsong 6 av min podd Miller möter ledare, där vi, med anledning av att det är valår, valt att träffa politiska ledare. Först ut är
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Tanken med den här specialserien är att vi ska tala om det politiska ledarskapets utmaningar med olika politiska företrädare, men också att lyfta chefers förutsättningar i offentlig sektor och vår syn på jämställdhet. Samtalet med Annie rör sig över många fält och vi pratar om hennes drivkrafter och förebilder och utmaningarna som politisk ledare.

Jag träffade civilminister Ida Karkiainen på kvalitetsmässan för att spela in ett avsnitt med henne. I avsnittet som kommer snart där poddar finns pratar vi om rötterna till hennes politiska engagemang och hur hon ser på offentliga chefers förutsättningar.

Regionstatistik om utvecklingen av hur många kvinnor som är chefer
Förra veckan gick vi ut med statistik till 21 regioner om hur det utvecklats gällande antal kvinnor som är chefer i respektive region. Det går sakta åt rätt håll och vi ser stora skillnader mellan offentlig och privat sektor. Flera medier har publicerat siffrorna och hänvisat till Ledarna - Sveriges chefsorganisation.

Framtidens kvinnliga ledare (FKL) stundar
Jag ser så fram emot att få träffade 75 unga kvinnorna som står på listan för Framtidens kvinnliga ledare (FKL)2022. Vinnaren presenteras i ett direktsänt event på tisdag den 10 maj, med start kl 17. Utväxlingen av FKL bara växer i mina ögon. Vi får så mycket goodwill och de som är på listan promotar oss i sociala medier på ett fantastiskt sätt men framför allt kommer vi ut i budskapet om vikten av en jämställd chefskår.

 

Hälsningar, 

Andreas Miller Förbundsordförande 
E-post: andreas.miller@ledarna.se  
Mobil: 070 324 15 60

Publicerad av:

P-A Bäcklund