Vecka 24, Veckobrev ifrån Ledarnas ordförande Andreas Miller

23 JUNI 2022:

Hej!

Förra måndagen träffade jag och förbundssekreterare Tomas Oskarsson Kommunals ordförande Malin Ragnegård och stabschef Anna Rohlin-Larsson för ett lunchsamtal om ledarskapets förutsättningar i offentlig sektor. Mötet var ett resultat av att jag debatterat Kommunals film "Skit Händer" i Expressen. Vi var överens om att cheferna i offentlig sektor behöver rätt förutsättningar för att utföra sitt uppdrag. Kommunal har fått flera reaktioner på filmen men vi är det förbund som tagit en offentlig debatt. Det blev ett konstruktivt samtal som byggde relationer för framtiden.

 

Två viktiga beslut den här veckan för svensk arbetsmarknad

Förra veckan fattade Ledarnas förbundsstyrelse ett historiskt beslut att teckna på den framförhandlade Trygghetsöverenskommelsen mellan PTK, Svenskt Näringsliv och LO. Ordningen är den att varje förbund inom PTK måste teckna på avtalet och det var det beslutet vi fattade i onsdags.

Avtalet är ett resultat av en lång förhandling mellan parterna där utgångspunkten har varit att möta behoven av en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och samtidigt öka tryggheten för den enskilda individen. Huvudtanken är att anställningstryggheten framåt ligger i att vara anställningsbar. Avtalet kan verkligen bli ett viktigt redskap i omställningen till ett hållbart samhälle då vi vet att jobb kommer att försvinna, andra jobb kommer förändras och nya jobb kommer att komma. Vi behöver skaffa oss ny kompetens och kunskap för att ta nästa jobb. Därför ger avtalet nu stora möjligheter för studier mitt i livet med schyssta ersättningsnivåer. Avtalet innebär också en starkt utbyggd omställningsorganisation inom ramen för TRR.

Förhandlingsresultat har självklart varit ett givande och tagande. Arbetsgivarsidan har strävat efter tydliga förändringar i las och understöddes också av ett politiskt tryck via januariöverenskommelsen och den statliga Toijer-utredningen om modernisering av arbetsrätten. Vi får nu fler undantag i turordningen och begreppet saklig grund byts ut mot sakliga skäl. Möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning kvarstår men arbetsgivaren behöver inte betala ut lön under tvistetiden utan den enskilda individen ska ersättas via arbetslöshetsförsäkringen kompletterad av kollektivavtalad försäkring. Trygghetsöverenskommelsen påverkar även anställda inom offentlig sektor på ett positivt sätt.

På onsdag kommer jag och Maria Arrefelt, förhandlingschef på Ledarna, representera Ledarna ute på Saltsjöbadens hotell där huvudavtalet ska signeras av PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Att implementera ett avtal och få allt på plats kommer att ta tid. Det är viktigt att vi följer detta noga och ser till att intentionerna i avtalet blir verklighet.

Miller möter politiska ledare

Den här veckan fick jag förmånen att prata med Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och vice partiledare för Moderaterna, i podden Miller möter politiska ledare.

Vi pratade om hur hennes uppväxt i ett kringresande pastorshem, med en mamma som led av psykisk ohälsa påverkat henne och hennes ledarskap. Vi pratade om det politiska ledarskapets många gånger oförmåga att prioritera det operativa ledarskapets förutsättningar i offentlig sektor. Och så pratade vi om att bredda bilden av vem som kan och vill bli chef och hennes politiska förebilder. Avsnittet kommer snart där poddar finns.

Bästa Hälsningar
Andreas Miller


Andreas Miller Förbundsordförande 

E-post: andreas.miller@ledarna.se  
Mobil: 070 324 15 60

Publicerad av:

P-A Bäcklund