Vecka 40, Veckobrev ifrån Ledarnas ordförande Andreas Miller

12 OKTOBER 2022:

Hej!

 

Hotad på jobbet - vem stöttar chefen?

Jag har fått flera positiva reaktioner på vårt Aktuella-frågor webbinarium kring hot och hat mot chefer som vi sände i måndags förra veckan. Det är uppenbart att det här en angelägen fråga som berör många och som ytterst handlar om att värna vår demokrati. Det var 257 som tittade på sändningen och fler kan det bli när det nu går att se den i efterhand.


Besök som berört på Järvaskolan i Kista.

När man kliver in på Järvskolan möts man av skolans slogans i storformat i en rik färgpalett: Gränslösa drömmar, Skyhöga förväntningar, Stark gemenskap står det på väggen. Helya Riazat rektor på Järvaskolan som kom etta på FKL-listan (Framtidens kvinnliga ledare) 2021 tar emot. Jag möter henne och hennes ledningsgrupp, medarbetare och flera av eleverna på skolan under en förmiddag. Skolledningen består av rektor Helya, biträdande rektor Wafae Amdaouech och utvecklingsledare ManelRodrick. Det tre leder skolan tillsammans. Vi vandrar runt och träffar elever. Skolan genomsyras av den slogan som jag möttes av i entrén. Engagerade elever som beskriver hur de trivs på skolan, de vittnar att de känner att lärarna vill att de ska lära sig. Men allt är inte rosenskimrande.

  • Hur många gånger ska vi på mentorstid prata skjutningar, frågar sig Helya. Vi har flera elever som mist sina bröder och syskon i gängkriget.

Wafae berättar om att hon som ledare måste se hela människan när hon träffar medarbetare. Vissa dagar känns det för tungt med allt som händer.

  • Vi måste hjälpas åt att vara öppna med hur vi mår och stötta varandra, berättar hon.

Vi pratar om ledarskapets betydelse i den här miljön. Helya tänker mycket på att barnen behöver förebilder. Ledare som står kvar, har tålamod samt bedriver ett närvarande humanistiskt ledarskap som ställer tydliga krav och förväntningar. Inte duckar för det som är svårt.

Jag lämnar Järvaskolan fylld av starka intryck och djupt imponerad av ledartrion på skolan. Tre starka kvinnor som har en tydlig vision och mission och gör vad de kan för att förverkliga detta i skolans vardag. Vi behöver många ledare i olika samhällsinstitutioner, företag och frivilligorganisationer som är modiga och innovativa för att bryta segregationen. Det är en av vår tids viktigaste frågor tänker jag när skoldörren slår igen bakom mig.

 

IKEM - dagen och "Det var något med fjärilar"

I förra veckan besökte jag IKEM-dagen som anordnades av arbetsgivarorganisationen IKEM - innovations och kemiindustrierna i Sverige.

Vid IKEM-dagen målades ganska dystra ekonomiska prognoser upp. Det finns en tydlig oro för en långvarig lågkonjunktur med höga el-priser och hög inflation. IKEM som arbetsgivarorganisation vädjade om återhållsamhet i avtalsrörelsen.


Den svenska modellen i EU

Måndag och tisdag deltar jag i Arbetsmarknadens -EU-rådsseminarium i Bryssel. Rådet består av förbund från PTK, där Ledarna ingår, LO och Svenskt Näringsliv. Ledarna har en plats i rådet och vi är här för att möta EU-kommissionen och Europarlamentariker för att prata om den svenska arbetsmarknadsmodellen. EU vill skapa en utveckling i Europa som minskar de sociala klyftorna och skapar drägligare arbetsvillkor för alla anställda i EU. EU vill gärna lagstifta då tilltron till arbetsmarknadens parter ute i Europa inte alls är lika stark som i Sverige.  Vi belyser den svenska modellens stora bidrag till att Sverige har schyssta arbetsvillkor, en god tillväxt genom stabilitet och förutsägbarhet på arbetsmarknaden. Vi vill att EU ska förstå att värna modellen som stärker kollektivavtalsreglering och ge bättre förutsättningar för detta i de medlemsländer där arbetsvillkoren är sämre. Jag återkommer nästa vecka med intryck från mötet.

 

Ledarna i media

Ledarnas partgemensamma rapport med Byggföretagen  Mycket övertid och lite tid för återhämtning har fått mycket god spridning i branschpress.  I rapporten svara ett tusental chefer inom bygg- och anläggningsbranschen svarat på hur de upplever sin arbetssituation.

 

 

Bästa Hälsningar,

Andreas Miller Förbundsordförande 
E-post: andreas.miller@ledarna.se  
Mobil: 070 324 15 60

Publicerad av:

P-A Bäcklund